

4 τρόποι για να μειώσεις τα υπερφαγικά επεισόδια
και να αποκτήσεις καλύτερο έλεγχο της ποσότητας φαγητού που καταναλώνεις!
Αρχικά, ας δούμε, τι είναι το υπερφαγικό επεισόδιο:
Πρόκειται για την κατανάλωση αρκετά μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Μερικά ακόμη χαρακτηριστικά του είναι πως εκείνη την στιγμή ουσιαστικά, νιώθεις:
- πως χάνεις εντελώς τον έλεγχο απέναντι στο φαγητό
- προτιμάς να είναι μόνος-η σου στον χώρο και να μην σε βλέπει κανείς
- πρακτικά αδύναμος-η να σταματήσεις
- καταναλώνεις με πολύ γρήγορο ρυθμό φαγητό (σχεδόν αμάσητο)
- πολλές φορές μπορεί να εναλάσσονται οι γεύσεις (αλμυρό- γλυκό – αλμυρό)
Σε αυτό το σημείο βέβαια, οφείλω να σε ενημερώσω πως 1 υπερφαγικό επεισόδιο την εβδομάδα είναι στα πλαίσια που όλοι μπορεί να κάνουμε και είναι ok, ενώ από 2-3 υπερφαγικά/εβδομάδα και ειδικά αν σε επηρεάζουν αρκετά συναισθηματικά αξίζουν να τους δώσεις την απαραίτητη προσοχή σου και να κάνεις την ανασκόπησή σου.
Συνεπώς, ειδικά αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, μείνε σε αυτό το άρθρο για να μάθεις πως μπορείς να τα διαχειριστείς
- Προσπάθησε να μην παραλείπεις γεύματα με σκοπό να σε τιμωρήσεις και να εξισορροπήσεις τις θερμίδες. Έχει διαπιστωθεί πως η κατανάλωση 5 γευμάτων μέσα στην ημέρα (πρωινό – μεσημεριανό – βραδινό και 2 σνακ) βοηθά στον να ξεπεραστούν περιοριστικές σκέψεις γύρω από το φαγητό.
2. Πάρε λίγο χρόνο και έλα πιο κοντά με τον συναισθηματικό σου κόσμο. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής συχνά, δε μας αφήνουν να σκεφτούμε πως νιώθουμε. Γίνονται όλα γρήγορα, μηχανικά και αυτοματοποιημένα πολλές φορές. Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ το να πάρεις λίγο χρόνο για να καταλάβεις
– πως νιώθεις και τι ακριβώς, σε ωθεί στο φαγητό
– τι μπορείς να κάνεις πραγματικά, για να νιώσεις καλύτερα.
Αν επιλέξεις να φας, προσπάθησε να συγκεντρωθείς στο φαγητό σου ολοκληρωτικά. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσεις καλύτερο έλεγχο της ποσότητας κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση, αν νιώθεις αδιέξοδο, ζήτα βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Θα ωφεληθείς σημαντικά.
3. Βγες από τη λογική καλών και κακών τροφίμων.
Όσο σκέφτεσαι πως πρέπει να κόψεις τα γλυκά, το junk food,κλπ τόσο οδηγείσαι σε αυτό.
Λίγη παραπάνω ψυχραιμία χρειάζεται. Άλλωστε όλα αποτελούν μέρος της διατροφής μας. Δεν απαιτούνται ακραίες λύσεις για να μειώσεις τα υπερφαγικά επεισόδια και φυσικά ούτε για να χάσεις βάρος.
4. Ξεκίνα μία νέα ενασχόληση.
Τί σου αρέσει και ήθελες πάντα να κάνεις, αλλά δεν βρέθηκε ποτέ η ευκαιρία ή το σταμάτησες, γιατί οι τότε συνθήκες δεν ευνοούσαν;
Με τον τρόπο αυτό θα τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου και το σημαντικότερο:
θα πάψεις να δίνεις τόση έμφαση στην εικόνα του σώματός σου.
Συνοψίζοντας λοιπόν, είναι βοηθητικό να κρατήσεις τα εξής:
Αν τα υπερφαγικά επεισόδια αποτελούν συχνό φαινόμενο στη ζωή σου υπάρχει λύση!
Μπορείς να τα αντιμετωπίσεις με το να:
- μην σε τιμωρείς παραλείποντας γεύματα. Είναι θέμα ημερών το να σου γυρίσει boomerang και σε βάθος χρόνου θα σε φθείρει ψυχολογικά σε σημαντικό βαθμό.
- δώσεις έμφαση στην σχέση σου με το φαγητό λειτουργώντας πιο συνειδητά.
Αν αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να διαχειριστείς την συναισθηματική σου κατάσταση τελευταία και νιώθεις αρκετά φορτισμένος/η, ζήτα βοήθεια από ειδικούς. Μπορείς να βοηθηθείς σημαντικά σε όλα τα επίπεδα. - προσπαθήσεις να μη διαχωρίζεις τα τρόφιμα σε καλά και κακά. Αυτός ο τρόπος σκέψης σε μπλοκάρει και σε κάνει να νιώθεις αδύναμος/η απέναντι στο φαγητό.
- ξεκινήσεις μία καινούρια δραστηριότητα που πραγματικά σε ελκύει. Θα σε ανανεώσει και θα σου δημιουργήσει χώρο να σκεφτείς και άλλα πράγματα πέρα από την εικόνα του σώματός σου.

Επικοινώνησε μαζί μου!
Αν κουράστηκες να προσπαθείς μόνος-η σου, χωρίς να βλέπεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, είμαι εδώ για να σε στηρίξω σε αυτή σου την προσπάθεια.