
Τα πάντα γύρω από την κετογονική δίαιτα!
Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις!
Σίγουρα την έχεις ακούσει, πιθανότατα στο παρελθόν να την έχεις εφαρμόσει, είτε εσύ είτε κάποιος κοντινός σου, ωστόσο μένοντας σε αυτό το άρθρο θα μάθεις:
- Τι είναι η κετογονική δίαιτα;
- Ποια τα οφέλη της
- Τρόφιμα που προτείνονται προς κατανάλωση εφαρμόζοντάς ‘την
- Ποιες οι πιθανές επιπτώσεις της
- Ποιες ομάδες ανθρώπων είναι καλό να αποφύγουν την εφαρμογή της
- Extra tips
- Συμπεράσματα
1. Τί είναι;
Πρόκειται για ένα μοντέλο δίαιτας με πολύ χαμηλό ποσοστό υδατανθράκων και υψηλό ποσοστό σε λίπος. Στην ουσία γίνεται μία μικρή αντικατάσταση τροφίμων που περιέχουν υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, όσπρια, πατάτες,κλπ ) με τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά ( πχ κόκκινο κρέας, ελαιόλαδο,αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, κλπ).
Μέσω της συγκεκριμένης αντικατάστασης το σώμα μπαίνει σε διαδικασία κέτωσης.
Στην ουσία το σώμα αρχίζει να έχει πλέον ως κύρια πηγή καυσίμου το λίπος αντί για τους υδατάνθρακες μετατρέποντας στην ουσία τα λιπαρά οξέα σε κετόνες στο συκώτι.
Η παραπάνω διαδικασία επιφέρει μειώσει στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στα επίπεδα ινσουλίνης.
2. Ποιά τα οφέλη της;
Πέρα από την αποτελεσματικότητά της στην απώλεια βάρους έχει φανεί πως βοηθά σημαντικά:
– Στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ , δηλαδή στην μείωση τριγκυκεριδίων, LDl- χοληστερόλης (‘’κακής» χοληστερόλης) στο αίμα και στην αύξηση της HDL – καλής χοληστερόλης
-Στη μείωση επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση αντίστασης στην ινσουλίνη αλλά και στη μείωση της γλυκοζυλιωμένης, συνεπώς άτομα που αντιμετωπιζουν Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ φαίνεται πως οφελούνται αρκετά. (λογικό από την στιγμή που υπάρχει αισθητή μείωση της ποσότητας υδατανθράκων)
-Αξιοθαύμαστη είναι η αποτελεσματικότητά της σε ανθρώπους με επιληψία μειώνοντας τις επιληπτικές κρίσεις που αντιμετωπίζουν αισθητά.
Φαίνεται επίσης να βοηθά σε ασθένειες όπως:
-Καρδιαγγειακά νοσήματα (λόγω βελτίωσης λιπιδαιμικού προφίλ)
-Καρκίνο
-Alzheimer
-Parkinson
-Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
3. Τρόφιμα που προτείνονται προς κατανάλωση εφαρμόζοντάς ‘την:
-Κρέας όπως: μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα,κλπ
-Ψάρια όπως: τσιπούρα, σολομός, σαρδέλες,κλπ
-Αυγά
-Τυριά
-Λιπαρά όπως: ελαιόλαδο, ελιές,αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και αλείμματα τους όπως φυστικοβούτυρο, σπόρους (πχ chia, λιναρόσπορο,κλπ)
-Λαχανικά
-Φρούτα με χαμηλό ποσοστό υδατανθράκων πχ κόκκινα φρούτα
4. Επιπτώσεις της:
5. Ομάδες ανθρώπων που καλό είναι να αποφύγουν την εφαρμογή της είναι:
-Άτομα πο θεωρούν πως αυτό το μοντέλο διατροφής δεν ταιριάζει στον τρόπο ζωής τους
-Άτομα με διατροφικές διαταραχές
-Άτομα που έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ με το βάρος τους στο παρελθόν και θέλουν να αποκτήσουν μια υγιή σχέση με το φαγητό
Extra info:
Πέρα όμως από όλα τα παραπάνω αξίζει να αναφερθεί πως η κετογονική δίαιτα φαίνεται να είναι ένα αρκετά περιοριστικό μοντέλο καθώς αποκλείει μία πολύ μεγάλη ομάδα τροφίμων, δηλαδή τους υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα το άτομο να μην μπορεί να την ακολουθήσει για καιρό.
Επίσης έχει φανεί πως άτομα που την εφάρμοσαν και έχασαν βάρος, μόλις πέτυχαν τον στόχο τους πήραν πίσω μέρος αυτού ακριβώς για τον λόγο που προαναφέρθηκε.
Συμπερασματικά λοιπόν προκύπτουν τα εξής:
- Η κετογονική δίαιτα απαιτεί μεγάλο περιορισμό υδατανθράκων και ταυτόχρονη αύξηση λιπών και πρωτεΐνών
- Πηγή καυσίμου για τον οργανισμό είναι οι κετόνες
- Η εστίαση των τροφίμων γίνεται σε καλές πηγές λιπαρών αλλά και πρωτεΐνών
- Η αποτελεσματικότητά της πέρα από την απώλεια βάρους, αφορά και αρκετές παθήσεις
- Λόγω απουσίας υδατανθράκων δεν μπορεί να τηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα
- Δεν προτείνεται για όλες τις ομάδες ανθρώπων
- Δεν αποτελεί μονόδρομο στην απώλεια βάρους

Επικοινώνησε μαζί μου!
Αν κουράστηκες να προσπαθείς μόνος-η σου, χωρίς να βλέπεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, είμαι εδώ για να σε στηρίξω σε αυτή σου την προσπάθεια.