
Πως να περάσεις στη δράση!
Έχεις αναλογιστεί πόσο καιρό τώρα σκέφτεσαι πως θες να χάσεις βάρος, να αλλάξεις το σώμα σου και να βελτιώσεις τις συνήθειές σου;
Τί θα σου προσφέρει η αλλαγή που σκέφτεσαι να πετύχεις;
Πριν πεις υγεία, καλύτερη ψυχολογία, κλπ, πάρε χαρτί και μολύβι και κατάγραψέ τα.
Έπειτα ανάλυσέ τα περισσότερο.
Τί σημαίνει καλύτερη ψυχολογία;
Τί είναι αυτό που θα αλλάξει, ακριβώς στην καθημερινότητά σου;
Οι πιο συχνές απαντήσεις που λαμβάνω είναι οι εξής:
-Θα μπορώ να παίζω με τα παιδιά μου.
-Δε θα ανησυχώ τόσο πια για την υγεία μου.
-Θα αποκτήσω περισσότερη αυτοπεποίθηση στην καθημερινότητά μου.
-Θα μπορώ να φοράω ό,τι θέλω και να αγοράσω ό,τι ρούχα μου αρέσουν.
-Θα έχω πιο εύκολη καθημερινότητα και ευελιξία στις κινήσεις μου.
-Θα μπορώ να δένω τα κορδόνια των παπουτσιών μου.
-Θα ανεβαίνω τις σκάλες και δε θα λαχανιάζω.
-Δε θα βρίσκω δικαιολογίες για να μην βγω με τους φίλους-ες μου.
Η επόμενη ερώτηση είναι:

Τί σε εμποδίζει να πετύχεις την αλλαγή που θες;
- Έλλειψη χρόνου για μαγείρεμα
- Η λαιμαργία μου
- Το συναισθηματικό φαγητό και τα υπερφαγικά
- Όλα η τίποτα
- Δεν μπορώ να πειθαρχήσω
- Δε γυμνάζομαι
- Δεν χάνω εύκολα
- Η αναβλητικότητά μου
Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τα παραπάνω εμπόδια;
- Έλλειψη χρόνου για μαγείρεμα:
Πράγματι είναι βοηθητικό στην προσπάθεια σου το μαγείρεμα. Δεν είναι όμως και αναγκαίο να είναι καθημερινό ή κάτι χρονοβόρο στην παρασκευή του.
Φυσικά και μπορείς να φας το ίδιο φαγητό δύο μέρες συνεχόμενες ή να μαγειρέψεις μεγάλη ποσότητα μία φορά και να αποθηκεύσεις έπειτα στην κατάψυξή σου.
Σημαντικό είναι επίσης να σου πω πως, υπάρχουν και αρκετές εύκολες επιλογές για να φτιάξεις στο λεπτό όταν δεν υπάρχει καθόλου χρόνος.
Πχ ομελέτα με παξιμάδι και σαλάτα.
Επίσης να σου αναφέρω πως δεν χρειάζεται να κάνεις διαφορετικό φαγητό για εσένα και διαφορετικό για την υπόλοιπη οικογένεια.

- Η λαιμαργία μου:
Τί σημαίνει ακριβώς αυτό;
Σε έναν χώρο γεμάτο λιχουδιές, όλοι λαίμαργοι είμαστε και όλοι να τα καταναλώσουμε όλα θα θέλουμε, ιδανικά.
Όλοι μας έχουμε αδυναμίες στο φαγητό. Άλλοι έχουν στα γλυκά, άλλοι στα αλμυρά, δεν έχει σημασία.
Μην μένεις στις ταμπέλες λοιπόν. Ανάλυσέ το τι σήμαινει “ είμαι λαίμαργος-η ή λιχούδης – ο» και δες πως μπορείς να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις εμπράκτως
- Το συναισθηματικό φαγητό / υπερφαγικά επεισόδια
Αυτό είναι ένα κομμάτι το οποίο δουλεύεται και ξεπερνιέται αρκεί να συμβουλευτείς τους κατάλληλους ανθρώπους που σου ταιριάζουν ώστε να σου δείξουν τον δρόμο και τον τρόπο.
Μερικές βοηθητικές σκέψεις σε αυτό είναι να χαμηλώσεις την φωνή του εσωτερικού κριτή μέσα σου και να δεις τι σε ωθεί πραγματικά στο φαγητό και ποιος θα ήταν ένα ιδανικός τρόπος λύσης – αντιμετώπισης.
Όσο σε μαστιγώνεις κυριολεκτικά, κάθε φορά που υποκύπτεις, τόσο πυροδοτείς το επόμενο επεισόδιο. Είναι φαύλος κύκλος. Όμως ξαναλέω, πως μπορείς να βγεις και εσύ από αυτόν, όπως πολλοί άλλοι σαν εσένα.
Συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω, θα βοηθηθείς κι άλλο…

- Η νοοτροπία «όλα ή τίποτα» / Δεν μπορώ να πειθαρχήσω
Η τελειομανία είναι στάση ζωής,συμπεριφορά.
Δεν αφορά μόνο το κομμάτι της διατροφής σου, αλλά και όλους τους τομείς της ζωής σου. Θέλεις ό,τι κάνεις να το κάνεις όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται. Έτσι και στη διατροφή λοιπόν.
Οι πρώτες ημέρες είναι άψογες, ΟΜΩΣ, έρχεται η στιγμή που θες να φας κάτι γλυκό.
Αρχίζεις να νιώθεις ήδη περίεργα, αρχικά αντιστέκεσαι και έπειτα υπόσχεσαι στον εαυτό σου ότι θα φας μία μικρή ποσότητα. ‘Επειτα σκέφτεσαι:
«Θα φάω λίγο ακόμα, μονάχα. Τελικά δεν παραμένεις στις 2 μπουκιές ,αλλά σε αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που σου είχες υποσχεθεί αρχικά. Από την ματαίωση, τον θυμό, τα νεύρα και την απογοήτευση που νιώθεις τρως κι άλλο. Νιώθεις βάρος μεγάλο και ότι δε θα τα καταφέρεις ποτέ. Έπειτα δίνεις όρκο ξανά στον εαυτό σου ότι από αύριο κομμένα όλα.
Τί μπορείς να κάνεις όμως;
Δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα τέλεια. Να μην σου ξεφεύγει μπουκιά, να μη ξαναφάς γλυκό, να μην τρως απ’έξω κλπ.
Όσο βαφτίζεις απαγορευμένο το γλυκό, τόσο μεγαλώνει η λαχτάρα σου γι’ αυτό. Γιατί δεν ξέρεις πότε θα σου επιτρέψεις ξανά να το καταναλώσεις.
Ενώ αν σε βεβαιώσεις πως μπορείς να καταναλώνεις γλυκό όταν νιώσεις την ανάγκη θα δεις πως λειτουργήσει πολύ καλύτερα.
Σου ξαναλέω μπορείς να χάσεις βάρος, χωρίς ένα σωρό στερήσεις και περιορισμούς, αλλά με αλλαγή τρόπου σκέψης και νοοτροπίας.
- Δε γυμνάζομαι:
Πράγματι κάθε μορφή άσκησης και κίνησης έχει οφέλη. Όχι μόνο βοηθά στον σωματικό στόχο που θες να πετύχεις αλλά και στην ψυχολογία σου. Αυξάνεται αρκετά η αυτοπεποίθησή σου και έτσι δυναμώνεις το κίνητρό σου για να συνεχίσεις. Ωστόσο, καθαρά για να δεις το νούμερο της ζυγαριάς σου να πέφτει αυτό που παίζει κυρίαρχο ρόλο είναι η διατροφή σου. Ίσως να το έχεις παρατηρήσεις και εσύ ο/η ίδιος/α αν στο παρελθόν έκανες έντονη άσκηση, αλλά χωρίς να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα όσον αφορά το σωματικό σου βάρος.
Συνεπώς, μπορείς να ξεκινήσεις και από την εμπειρία μου σου λέω πως ξεκινώντας είναι πολύ πιθανόν να νιώσεις την ανάγκη από μόνος/η σου να δεις και το κομμάτι της άσκησης.
Ένα – ένα, όχι όλα μαζί!

- Δεν χάνω εύκολα
Εδώ αξίζει να ξεκαθαρίσουμε τον αναμενώμενο και υγιή ρυθμό απώλειας βάρους.
Αρχικά, το πρώτο διάστημα χάνονται και κάποια υγρά. Έπειτα όμως, ο ρυθμός απώλειας μειώνεται και αναμένεται από 300 γρ. έως 800 γρ. / εβδομάδα.
Ωστόσο, επειδή είμαστε άνθρωποι και όχι ρυθμιζόμενα ρομποτάκια θα υπάρξουν φορές που το νούμερο θα είναι σταθερό ή και ανεβασμένο και αυτό γιατί:
- θα έτυχε να φας περισσότερο χτες το βράδυ
- θα ήπιες παραπάνω νερό
- θα έχεις κάποιες μέρες να πας τουαλέτα
- ίσως τα τελευταία γεύματά σου να ήταν πλούσια σε υδατάνθρακες και να έχεις μία κατακράτηση
- αν είσαι γυναίκα, γιατί βρίσκεσαι λίγες μέρες πριν την περίοδο
Όπως καταλαβαίνεις είναι πολλοί οι λόγοι.
Τί μπορείς να κάνεις για να μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια;
Να δεις λίγο πιο σφαιρικά τα πράγματα και έτσι να αξιολογήσεις την πορεία σου.
Τί πήγε καλά αυτή τη φορά; Τί αλλαγές νιώθεις ότι έχεις πετύχει όσο διάστημα προσπαθείς; Έχεις αυξήσει τα φρούτα; Την κίνηση; Σε φροντίζεις περισσότερο;
Προσεγγίζεις με μεγαλύτερη ψυχραιμία το κομμάτι της διατροφής σου;
Σίγουρα κάτι έχεις βελτιώσει. Εστίασε σε αυτό και συνέχισε δυναμικά την προσπάθεια.

- Η αναβλητικότητά μου:
Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί να το αναβάλεις διαρκώς να μπεις στην προσπάθεια.
Το πιο σύνηθες είναι λόγω κακών εμπειριών από παλαιότερες προσπάθειες, στερητικές δίαιτες, αυστηρά προγράμματα διατροφής, κλπ.
(υποσχέσου στον εαυτό σου, ότι αυτή τη φορά δε θα του στερήσεις ό,τι πραγματικά επιθυμήσει)
Άλλοι λόγοι που μπορεί να το αναβάλεις, και μου τον ανέφεραν πρόσφατα, είναι πως υπάρχει φόβος, είτε της αποτυχίας, είτε φόβος προς το καινούριο, το άγνωστο.
Αποτυχία λόγω του ότι μπορεί να έχεις μπει πολλές φορές στο παρελθόν στη διαδικασία και μία ακόμη φορά ίσως σε αποθαρρύνει και σε ματαιώσει, αν δεν πάει όπως θες, ιδανικά.
Ενώ ο φόβος της αλλαγής προς το καινούριο κρύβει αυτό που λέμε «ξεβόλεμα» σε πολλούς τομείς.
Ίσως να νιώθεις με τα παραπάνω κιλά, προστασία και μία αίσθηση δύναμης προς τους άλλους και με την απώλειά τους να νιώθεις πιο αδύναμος-η για να σε προστατέψεις και να θέσεις τα όριά σου.
Όποιος και να είναι ο λόγος που κρύβεται από πίσω, οραματίσου την αλλαγή που ονειρεύεσαι. Τί συναισθήματα σου δημιουργούνται;
Βάζοντας τα τώρα σε μία ζυγαριά… τους φόβους σου και τις επιθυμίες σου, προς τα πού γέρνει; Τί θα σου κοστίσει περισσότερο αν δεν αλλάξεις;
Εσύ είσαι υπεύθυνος-η για τον εαυτό σου και τις αποφάσεις σου.
Συνοψίζοντας:
-Οραματίσου την αλλαγή σου.
-Δες αναλυτικά τα εμπόδια που σε κρατάνε στάσιμο-η.
- Έλλειψη χρόνου για μαγείρεμα – δεν χρειάζεται να είναι κάτι δύσκολο. Μπορείς κάποιες μέρες να καταναλώσεις το ίδιο φαγητό με χτες. Αποθήκευσε στην κατάψυξη για όταν δεν υπάρχει χρόνος. Υπάρχουν πάντα υγιεινές και γρήγορες επιλογές για να προτιμήσεις.
- “Η λαιμαργία μου” – προσπάθησε να μην έχεις άμεσα διαθέσιμα τρόφιμα που θα ήθελες να περιορίσεις και ενημέρωσε τους κοντινούς σου για την προσπάθειά σου, αν νιώθεις ότι μπορούν να σε βοηθήσουν.
- Το συναισθηματικό φαγητό και τα υπερφαγικά – δες ποιο συναίσθημα σου καλύπτει το φαγητό και τι πραγματικά θα σε βοηθούσε. Μην είσαι αυστηρός-η απαιτεί χρόνο αυτό το κομμάτι, αλλά μπορεί να αλλάξει.
- Όλα η τίποτα και έλλειψη πειθαρχίας– που σε έχει οδηγήσει αυτή η νοοτροπία μέχρι σήμερα; Επίτρεψε στον εαυτό σου να μην είναι τέλειος-α σε όλα. Δεν χρειάζεται.
“Δε γυμνάζομαι” – δεν είναι απαραίτητο για να μειωθεί το σωματικό σου βάρος. Ξεκίνα από κάπου και θα έρθει η κατάλληλη στιγμή και για την κίνηση – άσκηση.
“Δεν χάνω εύκολα” – επιθυμητός ρυθμός απώλειας 300 – 800 γρ. / εβδομάδα.
Εστίασε στα θετικά. Τί πήγε καλά αυτή τη φορά; Τόνωσε την αυτοπεποίθησή σου και συνέχισε.
“Η αναβλητικότητά μου” – αναρωτήσου τους πραγματικούς λόγους που κρύβονται πίσω από αυτή και ζύγισε πραγματικά την κατάσταση. Υποσχέσου στον εαυτό σου πως αυτή τη φορά θα είσαι πιο ευγενικός-η μαζί του.
Μην σε σαμποτάρεις.
Η ζωή είναι μικρή για να μην έχεις αυτά που λαχταράς.
Τόλμα να ζεις τις αλλαγές που ονειρεύεσαι!

Επικοινώνησε μαζί μου!
Αν κουράστηκες να προσπαθείς μόνος-η σου, χωρίς να βλέπεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, είμαι εδώ για να σε στηρίξω σε αυτή σου την προσπάθεια.